Zagrebački Holding
Hrvatski English Mapa webaKontakti

Generalna smotra Zimske službe 2019./2020.

 

U svrhu demonstracije spremnosti Zimske službe Grada Zagreba, 18. siječnja 2020. godine održana je generalna smotra Zimske službe Zagrebačkog holdinga d.o.o. Podružnice Zagrebačke ceste. Uz domaćina, voditelja Podružnice Dragana Perića, smotri su prisustvovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, stožer Zimske službe i brojni drugi suradnici. Prigoda je također iskorištena za izradu milenijske fotografije Podružnice Zagrebačke ceste.

Zimska  služba  organizirana  je  za  cijelo zimsko razdoblje,  od 15. studenoga 2019.  do 15. travnja 2020.  godine, 24 sata dnevno. Sveukupno u Zimskoj službi 2019./2020. godine sudjeluju 292 ekipe raspoređene u 17 baza. Na skladištu je pohranjeno 20 000 t soli te 6 700 t sipine, a ukoliko bude potrebno naručivat će se dodatne ugovorene količine.

Radovi Zimske službe izvode se u četiri  stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukupno se rali i posipava 2633 km prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1134 km, a u drugoj razini 1499 km. U prvoj razini prednosti u Zimskoj službi Grada Zagreba  čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskom središtu kojima se odvija intenzivniji promet te cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci). Na navedenim cestama prve razine prednosti prohodnost se mora osigurati u roku od 5 sati  u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina. Na cestama druge razine prednosti prohodnost se osigurava najkasnije u roku od 24 sata od trenutka prestanka oborina. Za određivanje stupnjeva pripravnosti Zagrebački holding d.o.o. Podružnica Zagrebačke ceste dobiva podatke od Hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske.

U GPS centru u glavnoj bazi Žitnjak instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na sedamnaest odabranih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice…) dojavljuje trenutno stanje kolnika (temperatura kolnika, temperatura zraka, vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika, oborine, magla). Sustav omogućuje preventivno reagiranje na najkritičnijim točkama u gradu.

Izvještavanje o stanju i prohodnosti cesta provodit će se putem web stranice Holding centra www.holdingcentar.zgh.hr dok se na web stranici Podružnice Zagrebačke ceste https://www.zgceste.hr/ nalazi aplikacija putem koje građani u svakom trenutku jednostavnim unosom naziva ulice mogu doznati sve podatke o čišćenju iste.